ZENworks 11 Evaluatie

Eerder beschikbaar als vier stand-alone producten, is Novell ZENworks 11 aangekondigd als een geïntegreerde ‘single ruit’, het samenbrengen van alle benodigde te beheren gereedschappen en veilig netwerk eindpunten (effectief desktop-pc’s en servers) met behulp van slechts een enkele console en één, gedistribueerde, middel. Identiteit en locatie bewustzijn functies zijn ook toegevoegd aan apparaten op basis van waar ze zijn en wie ze heeft gebruikt, met extra faciliteiten om de energie-instellingen beheren en patch zowel Windows als Linux-systemen in deze nieuwe release te beheren.

Gezien de doelstellingen van ZENworks, het komt niet als een verrassing om te ontdekken dat het een zeer grote en complexe applicatie ontworpen voor ondernemingen met honderden of duizenden gebruikers, in plaats van kleine bedrijven. Dat gezegd hebbende, het is ook een zeer modulaire oplossing, met de vier samenstellende producten met behoud van hun eigen identiteit en beschikbare zelfstandig te mixen en matchen, zoals vereist.

De belangrijkste component is ZENworks Configuration Management die, zoals de naam al aangeeft, kan worden gebruikt om op afstand te identificeren, te configureren en te vergrendelen zowel server- en desktop-instellingen. ZENworks Endpoint Security Management voegt tools waarmee u zaken zoals configure firewall opstellingen doen, toegang tot bepaalde hardware en software te beperken, dwingen het gebruik van VPN-verbindingen voor remote connectivity en ga zo maar door. ZENworks Patch Management verzorgt de distributie en installatie van updates, terwijl ZENworks Asset Management helpt netwerk managers bijhouden van hardware en software assets en beheren van softwarelicenties.

Dat is heel veel grip op te krijgen – en, zoals we erachter, het is heel tijdrovend te krijgen up and running.

Het installeren van ZENworks 11; Om de Novell-software die u ten minste één server moet installeren, hardlopen of Windows Server of SUSE Linux (ofwel 32-bits of 64-bits in beide gevallen), een ready-to-run-SUSE gebaseerde virtuele appliance is ook beschikbaar. U hebt een database om de ZENworks managementinformatie te houden, en we gingen voor de embedded Sybase SQL Anywhere-server die wordt meegeleverd met het product. Dit is een redelijk schaalbare oplossing, maar grote klanten zullen waarschijnlijk de voorkeur aan te sluiten op een bestaande databaseserver zoals Sybase, SQL Server of Oracle.

Onze installatie bleek een langdurig proces zijn, waarbij enkele uren om alles op onze Windows 2003 R2-server opvragen. De documentatie vond het niet eenvoudiger te maken, die ons een aantal blinde steegjes langs de weg. We hadden ook om te stoppen en een specifiek exemplaar van de Microsoft.NET Framework (3.5 SP1) te installeren voordat de installatie van de ZENworks code in alle ernst zou laden.

Duriing setup we waren gewaarschuwd dat je server zou te traag zijn (Novell stelt een 2 GHz processor of sneller), op grote netwerken, een gedistribueerd setup over meerdere servers wordt aanbevolen.

Aan de slag met ZENworks 11; Eenmaal geïnstalleerd, wordt het product beheerd vanuit een web-based console (het ZENworks Control Center) die we vonden verrassend makkelijk te navigeren en, hoewel een beetje eigenzinnig op plaatsen, redelijk eenvoudig te begrijpen.

Een van onze eerste taken was om apparaten op het netwerk te ontdekken. Hoewel eenvoudig genoeg om te starten, dit duurde een zeer lange tijd in beslag – we uren praten voor een groot netwerk. Aan de positieve kant, ZENworks kon identificeren en beheren van een mix van Windows en Linux-systemen, hoewel de vraag naar Linux desktop management is discutabel en beperkt tot Red Hat en SUSE Enterprise distributies in deze editie.

ZENworks beheer modules gebruiken allemaal dezelfde agent om zowel Windows als Linux-clients beheren

Een ander voordeel is dat, in tegenstelling tot veel andere desktop management applicaties, slechts één client agent vereist. Bekend als de Zen Adaptive Agent, wordt deze toegepast, ongeacht welke van de instrumenten is betrokken. Onze tweede taak was dan ook om de agent uit te zetten op onze nieuw-ontdekte servers en desktops.

Nogmaals, dit bleek bedrieglijk eenvoudig – in ieder geval om mee te beginnen. Helaas is de Windows-agent was vrij groot en duurde een lange tijd te verdelen en te installeren, zelfs op onze kleine testnetwerk. Schaal die tot een grote onderneming en je bent op zoek naar een substantiële uitrol nodig zorgvuldig beheer om verstoring te voorkomen.

We ondervonden ook een paar glitches met de implementatie. Dit is niet ongebruikelijk bij dit type product uiteindelijk het probleem werd overwonnen door de client handmatig installeren op de systemen.

Uiteindelijk hebben we het instellen van de software om Active Directory te gebruiken als onze gebruikersauthenticatie bron. Een zeer eenvoudige procedure, dit ons in staat om bestaande gebruikersaccounts te importeren en te gebruiken deze gegevens bij het maken en toepassen van het beheer van het beleid.

De kern configuratie management module kan inventaris informatie te verzamelen van en het beheer van Windows en Linux endpoints

Met behulp van ZENworks 11; We brachten het beste deel van een dag krijgen ZENworks up and running. Echter, zodra we het product volledig is geïnstalleerd en werkt, bleek veel gemakkelijker te gebruiken. We vonden het bijzonder de manier waarop het Control Center voorgesteld passende taken als we onze weg genavigeerd door de verschillende displays: we werden al snel in staat om hardware en software-inventaris informatie te verzamelen van zowel Linux als Windows-systemen, en dan vergrendelen file shares en configureren van power management, printerinstellingen en andere desktop-instellingen.

De ZENworks Control Center biedt een “single ruit ‘om endpoints te beheren op het netwerk

De afstandsbediening is ingebouwd, waardoor het gemakkelijk om problemen op te lossen zonder deskside bezoek, file transfer faciliteiten, worden ook verstrekt aan ondersteunend personeel te helpen met hun werk. Over de inzet kant, het is eenvoudig in te stellen taken uit om nieuwe toepassingen te installeren, met disk imaging-tools ook voorzien om te helpen bij het uitrollen van nieuwe systemen.

Alle tools om eindpunten op afstand te beheren zijn verkrijgbaar bij de webgebaseerde ZENworks Control Center

Met behulp van de Endpoint Security Management tools die we waren in staat om Windows firewall-instellingen te controleren, te weigeren toegang tot Wi-Fi-netwerken en ga zo maar door. Ook hier kon configureren en andere voorwaarden van gebruiks- en locatiegegevens passen. Bijvoorbeeld, wanneer één van onze test notebooks werd verbonden met een Wi-Fi-netwerk, kunnen we een veel strenger veiligheidsbeleid dat toen het werd bekabeld naar het kantoor LAN af te dwingen.

De ZENworks Endpoint Security Management module kan worden gebruikt om beveiligingsbeleid op Windows eindpunten af ​​te dwingen

Hoe meer we gebruikt ZENworks, hoe meer we groeide uit tot het leuk. Op een groot netwerk kan het snel een onmisbaar management tool, met rapportage tools en de mogelijkheid om te delegeren onder andere belangrijke functies te worden. Aan de andere kant is er niets in ZENworks 11 te helpen bij het beheren van de mobiele apparaten (Novell heeft een apart product voor deze) en we zouden ook graag meer virtualisatie ondersteuning opgenomen zien.

Licensing; Licensing voor ZENworks 11 is vrij complex, en het vereist een aantal e-mails te ontrafelen. Hier is het verhaal zoals wij het begrijpen.

Voor onze review hebben we gekeken naar de Standard-editie van de ZENworks 11 suite die, net als bij alle suites te bieden, inclusief alle vier de kern ZENworks componenten. Echter, de £ 61 (ex. BTW) Standaard uitvoering licentie is voor ZENworks Configuration Management alleen, de andere modules wordt een licentie voor slechts 60-dagen evaluatie.

De additionele componenten kunnen uiteraard worden geactiveerd door het intypen van een sleutel, maar er kosten verbonden. ZENworks Patch Management is £ 13 (ex. BTW), ZENworks Asset Management kost £ 28 (ex. BTW), terwijl, ZENworks Endpoint Security Management is £ 59 (ex. BTW). Al deze componenten zijn gelicentieerd per toestel met een jaar standaard onderhoud inbegrepen.

Als alternatief is er een Advanced Edition (£ 130 excl. BTW per beheerd apparaat) met gebundelde licenties voor configuratie en patch management. En een Enterprise bundel (£ 184 excl. BTW per apparaat) met licenties voor alle vier de component modules inbegrepen.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop